Stinkende gouwe

Stinkende Gouwe – Chelidonium majus

Kom je dit plantje tegen in je tuin, lekker laten staan! Het is een vaste plant die elk jaar terug komt.
Werkt sterk in op de levercellen, bij het ontgiften van de lever, problemen met de lever en gal. Ontgift en stimuleert. Voor geblokkeerde en nerveuze mensen, die ook vaak een gezwollen lever hebben. Bij galstenen en constipatie.
Stinkende Gouwe en Mariadistel zijn de enige twee kruiden die voor celvernieuwing in de lever kunnen zorgen bij hepatitis, alleen mag Mariadistel langer achter elkaar gebruikt worden. Darm – en galwerking wordt gestimuleerd, daardoor ook een goede werking op de huid, vooral bij droog eczeem.

Ook te gebruiken bij stress, depressies, hoofdpijn (veroorzaakt door verkeerd voedsel).

  • helpt bij oogkwalen
  • kan kleine wratten wegkrijgen
  • tegen eksterogen
  • anti-galstenen
  • tegen exceem (uitwendig)
  • gunstige werking op de lever
  • verdovend

De Stinkende Gouwe bevat een aantal gifstoffen. Wanneer je erg veel met deze plant moet werken dan is het aan te raden om handschoenen te dragen. Al het gebruik van deze plant dient ook in kleine hoeveelheden te gebeuren. Deze gifstoffen geven een licht verdovende werking.

Inwendig gebruiken van de Stinkende Gouwe:
Het kruid kan wel inwendig gebruikt worden, maar het is zeer aan te raden dit in kleine hoeveelheden te doen. Inwendig gebruik is over het algemeen door middel van het zetten van thee van het kruid te laten trekken.
Stinkende Gouwe werkt namelijk bloeddruk verhogend.
De smaak nodigt overigens ook niet uit om dit kruid in grote hoeveelheden te gebruiken. Ook de geur werkt hiervoor niet bevorderlijk, zoals de naam al zegt.
Bij inwendig gebruik is het verstandig dit niet langer dan 2 tot 3 weken te doen. Bij zwangerschap en borstvoeding beter helemaal niet gebruiken.