Sapvasten/Drinkkuur 

De lengte van een sapvastenkuur is minimaal drie dagen. In drie dagen zijn de darmen bevrijd van oude voedselresten en meer niet. Willen we reiniging van het bloed, het bindweefsel en andere organen bewerkstelligen, dan zullen we het (veel) langer moeten volhouden. Het is te begrijpen dat dit niet meevalt, maar we hebben de keus aan onszelf. In drie dagen oefenen we nog nauwelijks invloed uit op de schadelijke stoffen die reeds langdurig opgehoopt liggen in de weefsels en daar de oorzaak zijn van onze klachten. Voor alle duidelijkheid dus: zonder reiniging geen genezing.

Hoe eerder we dus beginnen en hoe langer we het volhouden, des te meer positief resultaat mogen we verwachten. Na de derde dag gaan we ons meestal van dag tot dag fitter voelen. We gaan dan door met sapvasten totdat we ons weer “slapper” beginnen te voelen. Dit gebeurt bij iedereen op een ander tijdstip. Sommigen voelen zich na zes weken sapvasten nog steeds fit en helder, anderen merken na 10 fit-zijn plotseling een achteruitgang. De reden van deze verschillen is, dat de hoeveelheid reservestoffen (vitaminen, mineralen, eiwitten) van mens tot mens zeer verschilt. Er zijn ook mensen die zich helemaal niet fit gaan voelen door reinigen en vasten, integendeel, zij voelen zich vanaf de eerste dag slechts achteruitgaan. Gelukkig komt dat weinig voor. Deze patiënten hebben helemaal geen reserves en horen niet te reinigen en vasten. Zij moeten eerst een maand goed gevoed worden, eventueel ondersteund met vitaminen en mineralen. Daarna pas kan de reinigingskuur wordentoegepast

Tijdens de sapkuur is afleiding belangrijk. Zorg dat je wat te doen hebt, maar vermijd zware lichamelijke of geestelijke arbeid. Wie niets om handen heeft gaat op het hongergevoel zitten wachten. De boven aangegeven vastenperiode mag gerust verlengd worden als men zich fit voelt en de ‘trek’ door drinken van sap kan verdrijven. Het gaat allemaal wat gemakkelijker wanneer men de kuur in groepsverband doet of als de partner ook meedoet.

Drink tijdens de sapkuur dagelijks 2 tot 2,5 liter gezuiverd water of Spa blauw, daarnaast kruidenthee (b.v. rooibos). en verdunde groentesap. Van de arts krijgt u een zakje kruiden mee. De thee daarvan smaakt bitter en stimuleert de uitscheiding via darmen, nieren en lever. U drinkt deze “tricardathee” tijdens de ontgiftingskuur dagelijks. Voor 1 kop thee hebt u 1 koffielepel kruiden nodig. Voor het naar bed gaan overgiet men deze hoeveelheid in een kopje (geen plastic) met half kopje koud water en laat het afgedekt staan. De volgende morgen giet men dit door een zeefje en drinkt het aftreksel op de nuchtere maag. De natte kruiden worden nu in een theepotje gedaan en een uur later overgoten met half kopje kokend water. Na 15 minuten “trekken”‘ afgieten door een zeefje en de thee direct opdrinken. Nu weer een nieuw mengsel aanmaken op dezelfde wijze. Dat drinkt men ‘s avonds op, in de loop van de avond en voor het slapen gaan. Hiermee gaat men door tot de kruiden op zijn. Vruchtensap de eerste drie dagen liever niet drinken, dat bevat veel suiker en veroorzaakt weer gisting. Na de derde dag kan dat eventueel wél, verdund met water. Koud water irriteert de maag en darmen. Drink daarom sloksgewijs en verwarm het water in uw mond alvorens het door te slikken. Neem voldoende rust tijdens de kuur, zodat u genoeg aandacht en tijd kunt besteden aan de reiniging. Realiseer u bewust wat er in uw lichaam gebeurt en visualiseer wat u wilt dat er gebeurt. Zorg voor warme kleding en gebruik eventueel ‘s nachts een kruik. Ondersteunende maatregelen kunnen zijn: sauna, wisseldouches, huid droog borstelen, massage, levercompressen en bewegen in de buitenlucht.

Sap van groenten en vruchten kan men zélf bereiden. Bij voorkeur direct consumeren, want bewaren betekent waardeverlies. Koop of lees een boek over sapvasten. Geschikt is: Sap Gezond. Sommige mensen ervaren maagirritatie door bepaalde sappen. Dit betekent dat de maag al flink ziek was, ook al wist men dit niet. Een effectieve remedie hiervoor tijdens de kuur is het gebruik van (gecentrifugeerd) aardappelsap, eventueel wortelsap. Wie geen tijd of zin heeft om zelf sappen te bereiden kan ze ook kant en klaar in een Reformhuis kopen. Goede kwaliteit is echter niet goedkoop. Aanbevolen merken: Biotta, Rabenhorst, Eden, Demeter.