Rijst-vasten

Bij het begrip vasten denken we meestal aan volledige onthouding van vast voedsel. Er mag dan uitsluitend gedronken worden, b. v. kruidenthee, vruchtensap e.d. Veel mensen kunnen dat niet opbrengen, vooral niet als de werkzaamheden gewoon door moeten gaai.

Rijst-vasten is minder moeilijk vol te houden dan sap-vasten. Het is eigenlijk een methode die we eik jaar enkele weken zouden-moeten toepassen om het lichaam te zuiveren van schadelijke zure afval- stoffen. Nog beter is het dit iedere week twee tot drie dagen te doen. De noodzaak hiertoe wordt des te groter naarmate we ouder worden. Dat onze spierkracht bij het ouder worden vermindert vinden we gewoon, maar we staan er niet bij stil dat ook de functie van alle andere organen in de loop van ons leven geleidelijk achteruitgaat. Het vermogen van ons lichaam om afvalstoffen te verbranden en uit te scheiden neemt op deze wijze geleidelijk af doordat de lever-, darm-, en nierfunctie enigszins verzwakt. Daar merken we meestal niets van. Door een goede ontgiftingskuur, in dit geval door het rijst-vasten, kunnen we onszelf weer in een optimale conditie brengen. Zelf doe ik elk jaar gedurende enkele weken zo’n kuur als voorzorgsmaatregel. Eénmaal hield ik de rijstkuur 6 weken vol en bleef ik mij steeds fit voelen.

Uitvoering: Eén kopje bruine (wilde) rijst of zilvervliesrijst (Reformwinkel) plus 2 kopjes (gezuiverd) water bijna aan de kook brengen en daarna op het allerlaagste pitje of alleen op de warme kookplaat in de afgedekte pan in één á anderhalf uur gaar laten worden. Al het water is nu in de rijstkorrels opgenomen. Deze hoeveelheid is de totale voeding voor 24 uur, te verdelen in 3 porties; dat zijn de maaltijden. Voeg voor de smaak wat tamari, gomasio, vitam of vetamite toe uit de Reformwinkel. Het geheel goed mengen. Vervolgens opeten in ca. 20 minuten (!). Dit laatste is essentieel. Als U vlugger eet, krijgt U tussen de maaltijden honger en houdt U het niet vol. Langzaam eten, zeer goed kauwen, totdat elke korrel in water veranderd is. Dan pas doorslikken. We eten over ‘t algemeen drie maal te snel en drie maal teveel. Tijdens een rijstdag hoeft men maar één keer daags te koken, bijvoorbeeld ‘s avonds. U eet dan de rijst éénmaal warm, de overige portie’s kunnen onverwarmd worden gegeten. Behalve de rijst hebt U anderhalve liter vocht per dag nodig. Tussen de maaltijden drinkt U daarom kruidenthee, (gezuiverd) water en vruchtensap. Het kan geen kwaad zo’n rijst-kuur wekenlang vol te houden. Daardoor kan men het ideale gewicht en een optimale gezondheid bereiken; het lichaam wordt maximaal ontgift. De ontlasting gaat op den duur lijken op die van een ‘borst-kind’ (okergeel, zachte consistentie, geen vieze geur). Doordat afvalstoffen op grotere schaal dan voorheen worden verbrand en uitgescheiden, verdwijnen vele chronische kwalen vanzelf. Patiënten die hun afvalstoffen héél slecht kunnen verbranden en uitscheiden gaan zich tijdens deze kuur minder goed voelen, vooral de eerste week.

Dit komt doordat de bestaande verzuring toeneemt. Zoiets is meestal een voorbijgaand probleem, dat met extra drinken van vruchtensap wordt opgelost. Eventueel kunnen deze patienten geholpen worden door de kuur te combineren met ozon-behandeling. Wat dit inhoudt wordt hieronder uiteengezet. Bij rijstkuren langer dan 1 week is het in het algemeen aan te bevelen om dagelijks een multivitamine/ multimineraal supplement en 4 stuks fruit te gebruiken. De arts Hans van Waning schreef een voortreffelijk boek over vasten. Daar vindt men uitgebreide informatie, ook over gezonde voeding.