Palliatieve begeleiding

Wat is de dood nu eigenlijk?

De dood geeft ons vaak een gevoel van angst. Maar is de dood misschien niet meer dan een fase in een oneindige kringloop? Elke seconde sterven delen van ons lichaam en die cellen sterven zelfs om ons in leven te houden. Onze atomen zijn miljarden jaren oud en zullen nog miljarden jaren in leven blijven. Onze reis begint en eindigt niet in de fysieke wereld. Voor mijn gevoel is het een einde van deze levensfase. Het begin van een volgende.

Een vriend van Albert Einstein had te maken met een slechte gezondheid en depressiviteit. Hij schreef deze vriend het volgende ‘Ik voel mijzelf zozeer deel van het gehele leven, dat ik me niet de minste zorgen maak over begin en einde van het concrete bestaan van één afzonderlijk mens in deze eindeloze stroom’. Zo’n besef van eenheid met alle energie van onze planeet geeft een gevoel van zekerheid. Als veroudering wordt veroorzaakt doordat we een gevoel van dreiging ervaren, kunnen we het ons niet veroorloven met onze huidige angst voor de dood te leven. In feite is de dood niet de almachtige kracht die onze angst ervan maakt. In de natuur maakt de dood deel uit van een grotere cyclus van geboorte en vernieuwing. De zaden die dit jaar ontkiemen, groeien en in bloei raken, vormen vervolgens de zaden voor het komend jaar. De cycli van de eindeloze vernieuwing liggen niet buiten het bereik van de dood, ze omvatten de dood en gebruiken hem voor een groter doel. Datzelfde speelt zich af in ons lichaam. Voor veel cellen is het proces van veroudering en dood een keuze.

Het is een verandering, niet een einde.

Hoe mooi het ook klinkt. Afscheid is niet leuk. We hebben behoefte om dingen af te sluiten. Zeker als we moeilijk kunnen loslaten of begrijpen.

Magic Star heeft manieren om hierbij te ondersteunen. Vooral bij degene die op het punt staan over te gaan naar de volgende levensfase. In geval van angsten, onafgewerkte issues op wat voor gebied dan ook of gewoon vanuit een ‘weten’ of ‘begrijpen’. Het is belangrijk om in rust los te kunnen laten. Niet vanuit angst.

Wanneer je vragen hebt. Mail naar info@magic-star.nl . Oplossingen zijn er altijd.