Ontgiftingskuur darm en galwegen

Deze ontgiftingskuur heet ook wel darmreinigingskuur of oliekuur. Het doel is om het darmstelsel en de lever te ledigen en zo een zuivering van lymfe- en bloedvaten te bewerkstelligen.

Eerste dag: Men begint de kuur met een grondige darmreiniging door het innemen van 3 á 4 eetlepels wonderolie** (ook wel Castor olie genoemd). Het verdient aanbeveling na het innemen van de olie enige uren bedrust te nemen. Enkele uren later volgt 3 á 4 maal een diarree-achtige ontlasting. Men eet die verdere dag niet. Wél drinkt men bronwater of gezuiverd water (2 liter) + kruidenthee of kleine hoeveelheden vers geperst vruchtensap (geen citrusfruit). [In plaats van wonderolie kan men ook laxeerzout** innemen, bijvoorbeeld Engels zout of bitterzout. Men neemt hiervan een dessertlepel op een glas water. Nadeel hiervan is minder krachtige reiniging van het lymfestelsel en bovendien moet men dit 5 dagen achtereen doen; de wonderolie. slechts 1 keer].

Tweede dag:  Vanaf 7 uur ‘s morgens neemt men om het uur 20 druppels Boldocynara* op de nuchtere maag, steeds met wat water. Ook deze dag geen vast voedsel gebruiken; alleen drinken net als de eerste dag. Zes uur later, dus om 13 uur, begint men met het innemen van 100 ml olijfolie van goede kwaliteit. Liefst in één keer opdrinken. Lukt dit niet, dan in elk geval binnen een half uur opdrinken. Kauwen op stukjes komkommer helpt tegen de vetsmaak. Het verdient aanbeveling na het innemen van de olie enige uren bedrust te nemen. De daaropvolgende dagen doet men dit door 1,5 uur eerder naar bed te gaan dan gewoonlijk, hetgeen men een week lang volhoudt.

Boldocynara wordt verder ingenomen vanaf 7 uur ‘s avonds om het uur 20 druppels tot het naar bed gaan en het wordt de volgende dagen opgemaakt: 3 maal daags 10 druppels. Ook dan gebruikt men nog geen vast voedsel; men gaat door met uitsluitend drinken zoals boven aangegeven. Dit houdt men vol zoals aangegeven op de pagina: Sapvasten. Op de middag van de tweede dag raakt men gewoonlijk zonder pijn galproppen en/of ingedikte gal kwijt. Een enkele maal gebeurt dit later alsnog. Deze proppen zijn afkomstig uit de lever en daarom niet steenhard. Soms kan men op deze wijze ook kleine galsteentjes kwijt raken.

Om galproppen op te sporen kan men de ontlasting lozen boven een oude zeef in het toilet. De ontlasting dan overgieten met koud water, waardoor eventuele proppen zichtbaar worden. Wanneer de proppen niet in de eerste portie ontlasting zitten kan men in volgende porties zoeken. Wanneer men ze in een potje bewaart, lossen ze in enkele dagen op tot vloeibare gal.

[Bij het zien van de soms enorme hoeveelheden galproppen die op deze wijze geloosd werden, stond menigeen versteld. Men kon nauwelijks bevatten dat men hiermee -zonder het te weten- jarenlang had rondgelopen. Wie met deze galproppen rondloopt (een groot deel van onze bevolking!) is dan ook schijn-gezond, want de lever kan in die situatie niet optimaal werken. Nogal logisch dat we daar op den duur chronische ziekten van kunnen krijgen. Hoewel dit fenomeen in de natuurgeneeskunde al vele jaren geleden is beschreven, is het bestaan van galproppen door wetenschappelijke onderzoekers nooit nagegaan, laat staan de gevolgen daarvan. Reguliere artsen nemen het bestaan ervan dus niet serieus en het is onmogelijk om vast te stellen of iemand galproppen bij zich draagt zonder de galkuur te doen. Bij Röntgen- of echo-onderzoek zijn ze namelijk niet te zien.]

De derde en volgende dagen warden uitvoerig beschreven op de pagina: Sapvasten. De lengte van een zogenaamde drinkkuur of sapvastenkuur wordt van geval tot geval vastgesteld, maar kan ook door iedereen zelf worden bepaald. Hoe langer men dit volhoudt, des te beter. Het heeft daarentegen geen zin om deze kuur slechts drie dagen te doen en dan weer in het oude patroon terug te vallen. Soms worden na de ontgiftingskuur `symbionten’ voorgeschreven. Dit zijn de natuurlijke darmbacteriën, die gisting en rotting tegengaan. (Denk hierbij aan Kefir en/of de Kombucha zwam). Dit is vooral nuttig bij mensen die veel antibiotica hebben moeten gebruiken.

* verkrijgbaar in vrijwel elke Reformwinkel, kruitvat en online. ( A. Vogel)
**met en zonder recept verkrijgbaar in een apotheek.