Handbinding

celtic knot IMG 0619 800x524 handfasting

Op afspraak:

In vrijheid verbinden..

Handfasting of handbinden is een ceremonie waarbij de handen van 2 geliefden losjes omwonden worden door koorden en linten, waar vervolgens een knoop in wordt gelegd. Bij het omwinden word een het symbool van oneindigheid gecreëerd. Zo worden de geliefden op symbolische wijze voor altijd aan elkaar verbonden.

De ceremonie wordt steeds vaker weer toegepast, maar is ontstaan in vroeger tijden in het Keltische Schotland. Van oorsprong was het een onderdeel van een formele verlovingsceremonie. Bij die ceremonie, waarin een stel elkaar beloofde in de toekomst te gaan trouwen, werd de overeenkomst formeel beklonken door elkaar een hand te geven.

De kracht van magie is in essentie het focussen van intentie. De symbolische waarde van het elkaar de hand geven wordt onderstreept door het handbinden. Het magische omwinden van de handen en knopen van het koord geeft een mooie illustratie van de intentie.

Het handbinden kan, net als het wisselen van de ringen, een onderdeel zijn van een burgerlijke of religieuze huwelijksceremonie, maar kan ook als aparte ceremonie worden gedaan.  Naast het huwelijk kan het ook dienen om een relatie te bevestigen of een bijzondere vriendschap of familieband te eren.

Een handfasting bestaat uit verschillende onderdelen, waarvan het binden van de handen het meest bekend is. Het ‘paar’ schrijf hier zelf de geloften welke door een ceremonieleid(st)er worden uitgesproken terwijl de linten gebonden worden. Het doel hiervan is de samenkomst van het paar te symboliseren, maar vooral met de nadruk dat dit een vrijwillige stap uit liefde is. De linten worden aan het einde van dit ritueel namelijk weer losgemaakt. Het is aan het koppel om de band te maken of te breken.  Deze verbintenis staat niet voor het verliezen van jezelf, maar voor het toevoegen van iets nieuws. Dat de levens in elkaar versmelten betekend niet dat er geen ruimte meer is voor het individu.

Mocht je interesse hebben in het ritueel, dan kun je een mail sturen naar info@magic-star.nl. Ik stuur je dan een voorbeeld van een ritueel op met de uitleg die je wellicht nodig hebt. Dit is kosteloos. Mocht je de ceremonie willen laten doen door iemand binnen je eigen kring, familie, vrienden of kennissen dan kun je hier om advies en aanvulling vragen. Het is ook mogelijk de ceremonie te laten doen. In dat geval vragen we om een vergoeding van €300,- dit is exclusief reiskosten.

 

 

 

De knopen van deze verbintenis
worden niet
gevormd door deze koorden,
maar door jullie geloften aan elkaar.
 
Elk van jullie kan deze koorden laten
vallen. Want zoals altijd, ligt het in jullie
handen om deze verbintenis
te maken en te breken.