Framboos

De framboos is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. De eerste frambozen zouden onze verre voorgangers van de berggod van de berg Ida (vandaar de naam: braam van de Ida, Latijn: Rubus Idaeus) hebben gekregen. Als voedsel als sinds de vroegste tijden in gebruik. De cultivatie van de Framboos gaat terug tot de Middeleeuwen. De bloemen van de Framboos werden door Dodonaeus in een mengsel met honing aanbevolen tegen o.a. ooginfecties.

Inhoudsstoffen

Anti-oxidanten (10x meer dan in tomaten): de anti-oxiderende werking wordt veroorzaakt door ellagitannines (die ook in aardbeien voorkomen maar in veel mindere mate).

De bladeren bevatten:

  • Vitamine A,B-complex en C (bij drogen van het blad is het de vraag hoeveel hiervan overblijft).
  • Mineralen: fosfor, calcium, kalium, magnesium, mangaan, selenium, tin, aluminium
  • Flavonoïden (inclusief kaempferol en quercetine)
  • In water oplosbare looistoffen (gallotanninen en ellagitanninen)
  • Polypeptiden
  • Pectine
  • Etherische olie
  • Citroenzuur
  • Appelzuur
  • De alkaloïde fragarine (Deze stof versterkt de baarmoeder en werkt als antibioticum).

De framboos staat stijf van de vitamine C, draagt bij aan een gezonde huid, kan hooikoorts, eczeem en astma verlichten en zou zelfs preventief weken tegen kanker. Frambozen stimuleren de doorbloeding. Frambozen hebben een gunstig effect op hart en bloedvaten, omdat ze de circulatie verbeteren.

Frambozen bevatten vele malen meer anti-oxidanten dan bijvoorbeeld tomaten, broccoli en appels.

Verder draagt de framboos bij aan een gezond seksleven, is libido verhogend voor man en vrouw.
Voor de zwangere vrouw zijn frambozen gezond vanwege het hoge foliumzuurgehalte.

Frambozenblad heeft een lange traditie voor gebruik tijdens de zwangerschap om de baarmoederspieren te versterken, zodat de weeën beter verlopen en de bloedingen tijdens de bevalling beperkt blijven. De thee moet dan regelmatig tijdens de zwangerschap gedronken worden en ook tijdens de weeën. Het blad stimuleert de productie van melk en in het begin van de zwangerschap kan het zwangerschapsmisselijkheid onderdrukken. Een goed middel bij witte vloed en bevorderlijk voor de gezondheid van zowel foetus als moeder doordat het kruid de kwaliteit van het melk verhoogt en verrijkt tijdens de borstvoeding. Dit door de hoeveelheid vitamine C, caroteen, calcium, magnesium, thiamine, niacine en sporenelementen die het blad bevat.

Framboosblad echter pas in hogere dosering inzetten nadat de zwangerschap meer dan 3 maanden gevorderd is. Dit vanwege het menstruatie bevorderend effect. Na de zwangerschap zal het de nabloedingen verminderen.

Door het hoge gehalte aan looistoffen heeft het framboosblad een samentrekkende werking, hierdoor is het een goed middel bij diarree (zeker bij kinderen), tandvleesinfecties, aften en zelfs voedselvergiftiging. Het blad werkt tegen diarree, de vrucht juist laxerend.

Goed middel bij een zere keel om mee te gorgelen. Verder een zeer goed constitutiekruid, zeer bloedzuiverend bij infecties. Het versterkt alle slijmvliezen in het lichaam.

Er zijn geen verdere contra-indicaties of interacties met reguliere medicijnen bekend.