Chakra

Het woord “chakra” komt vanuit het oude Sanskriet en betekent “wiel van licht”. Het verwijst naar de energie in en rondom alle levensvormen. Dit begrip van energie is gebaseerd op de oude wetenschap dat alle leven van oorsprong energetisch en spiritueel is. In de Oudheid was het chakrasysteem gebaseerd op een totale aanvaarding van het idee dat mens en aarde één zijn. Chakra’s zijn niet anatomisch. Ze bevinden zich in het energielichaam dat de Etherische laag heet. De energielaag die het dichtst bij de lichamelijke laag ligt. De chakra’s worden gezien als een kolk van energie die de energiestroom in het lichaam geleid. Het is te vergelijken met een grote kegel. De buitenste rand vangt alle dagelijkse stress op. Het lange lichaam bestaat uit de houdingen die we over het leven hebben. Ze halen vitale energie uit de aarde, om deze door de lichamelijke laag te laten circuleren om ze vervolgens vrij te laten als hoger bewustzijn, een dieper begrip van het universum. Onze chakra’s zijn essentieel voor onze gedachten, gevoelens en ook alle ballast uit ons verleden. Ze zijn het magazijn van gedachten, gevoelens en onze houdingen ten opzichte van het leven.

Lichamelijke aandoeningen en emoties kunnen ervoor zorgen dat de energiestroom niet goed verdeeld of zelfs geblokkeerd wordt. Ziekte en onbalans zijn dan het gevolg.

Onze algemene voorwaarden zijn te vinden in de footer van deze pagina.


Ons lichaam heeft 7 chakra’s met elk hun eigen emotioneel effect:

De chakra’s zijn buitengewoon ontvankelijk voor onze gedachten en gevoelens. Onuitgesproken woede of frustratie kan zich ophopen als spanning in de spieren. Geïmplodeerde emotionele energie kan het chakrasysteem overbelasten en de balans verstoren. Zo word het moeilijk om energie op een positieve manier te gebruiken.

Het Wortelchakra

Deze chakra is het eerste energiecentrum en bevindt zich aan de onderkant van de ruggengraat. Het haalt energie uit het magnetische veld in het hart van de aarde.
Het wortelchakra wordt beïnvloed door agressie die, als ze niet wordt geuit, kan omslaan in woede en geweld. Als uw leven bedreigd word of uw overtuigingen worden aangevallen, zullen deze gevoelens naar boven komen en adrenaline uw bloed injagen. Daardoor word u defensief en angstig. Hierin bevinden zich ook de energiereserves waarvan u niet wist dat u ze had. Het is mogelijk deze aan te wenden voor creativiteit en een gezonde levensstijl en levenskracht.

Het Geslachtschakra

Bevindt zich in het bekken, vlakbij het heilig been. Dit energiecentrum stimuleert ons vermogen om op lichamelijk gebied van het leven te genieten en verder te gaan in het leven. Als we twijfelen aan ons recht op plezier, raakt dit chakra uitgeput. We kunnen iets ervaren als een gemis, dit kan gaan om liefde, seks, geld en vreugde. Is De frustratie die hieruit voortkomt of het gevoel van verlies is wat met dit chakra samengaat.

Het Zonnevlechtchakra

Dit chakra bevindt zich in de maagstreek, boven de zenuwcentra onder het middenrif. Het filtert energie in onze vitale organen zodat ze voedingsstoffen kunnen afbreken voor de spijsvertering. Op lichamelijk niveau gebeurt dit met voedsel en op geestelijk niveau met ideeën.
De emoties van het zonnevlechtchakra hebben met macht te maken. Ze weerspiegelen onze verhouding tot innerlijke kracht en eigenwaarde. Deze emoties helpen ons voor onszelf op te komen. Als we onzeker zijn en aarzelen of we wel het recht hebben op macht, zullen we situaties die een bevestigende reactie vereisen vermijden. Echter, als we wel raad weten met onze macht, handelen we vol vertrouwen en voelen we ons in bijna elke keuze vrij.

Het Hartchakra

Zoals het orgaan het bloed door het lichaam laat stromen, transporteert het Hartchakra liefde door onze levens. Het Hartchakra opereert zowel op lichamelijk als op de emotionele en energetische lagen. Het is een hartbeschermer die afschermt van emotionele pijn. Dit is het centrum van het menselijke energiesysteem. Het stelt ons open voor liefde voor onszelf en anderen. Het laat ons meeleven, vreugde en hartstocht voelen. Het hart is de essentie van vreugde.

Het Keelchakra

Het Keelchakra beslaat het gebied van de inwendige en uitwendige keel, nek en mond, tanden en kaken. Vaak wordt het geblokkeerd door onderdrukte gevoelens. Onuitgesproken emoties, niet uitgedrukte ideeën, oneerlijkheid of de behoefte te overdrijven door het gevoel niet goed genoeg te zijn. Zuchten bij verdriet, brommen bij boosheid of een dichtgeknepen keel bij de angst om eerlijk te zijn of het pogen niet te huilen. Het is het kanaal voor onze communicatie en creativiteit. Voor onze levensontwikkeling is het van essentieel belang dat we zijn overtuigd van ons recht om eerlijk te zijn over onze gevoelens. Dat we opkomen voor waar we in geloven.

Dit chakra ontwikkelen we later in het leven als we volwassen genoeg zijn om te weten wat belangrijk is en wat niet. Het kost jaren werken aan onszelf om los te komen van de invloed van familie en het onderdrukken van emoties. Dit chakra bevat de herinnering en bestede energie aan alles dat niet werd uitgedrukt. Het wordt sterk beïnvloed door drugsgebruik, roddels, leugens en een gebrek aan persoonlijke integriteit.

Het Voorhoofdchakra

Het chakra wat ook wel het derde oog genoemd wordt. Het bevindt zich tussen de wenkbrauwen. Dit centrum is onze aangeboren intelligentie. Het gedijt bij de verkregen wijsheid door verlies, pijn, trauma en scheiding. Dit centrum zoekt betekenis, waarheid en vrijheid. Wijsheid, onderscheidingsvermogen, kennis en intuïtie zijn alle kwaliteiten van dit chakra. Het reageert op gezonde houdingen over onszelf en anderen. Naarmate we volwassen worden, verfijnen we kennis en intuïtie. Dit gebruiken we om situaties te begrijpen die we niet hadden aangekund toe we nog jonger waren. Het reguleert onze emotionele reacties. Als een situatie gevoelens bij ons losmaakt, bepaalt dit chakra onze reactie.

Het Kroonchakra

Het Kroonchakra bevindt zich boven aan de middenhersenen, onder de helft van de grote hersenen. Het heeft maar één emotie en dat is gelukzaligheid. Het beïnvloedt onze slaap, geluk en rust. Het biedt iedere persoon de energie om ons één met alle leven te voelen. Het voorziet in de middelen om onze onuitwisbare band met de bron van ons zijn te verdiepen. Of we deze relatie al dan niet bewust willen leggen, is aan onszelf. Als we deze band willen ervaren, hoeven we hem alleen maar te erkennen.