Boerenwormkruid

Bij het gebruik van kruiden hoor ik mensen vaak zeggen “Baat het niet schaadt het niet”. Een kruid wat duidelijk niet van die afdeling is, is Boerenwormkruid. Een kruid wat wel degelijk enorm kan schaden bij verkeerd gebruik. Het is een heel veel voorkomend kruid.

Omdat het kruid zuivert en insecten weert, is het een mooi kruid om te gebruiken in plaats van de witte salie bijvoorbeeld. Heel leuk om smudge sticks van te maken.

Boerenwormkruid – Tanacetum vulgare

Dit kruid is heel giftig voor interne parasieten. Denk hierbij aan draadwormen lintwormen, spoelwormen en maden. Maar ook uitwendig als lotion bij schurft.

Wat erg belangrijk is om alvast te vermelden is dat dit kruid abortus kan opwekken. Absoluut NIET gebruiken bij zwangerschap dus. Dit komt doordat het kruid de eigenschap heeft menstruatie op te wekken. Het is dus prima te gebruiken bij een pijnlijke of uitblijvende menstruatie.

Een prima manier om insecten uit je huis te weren. Maar niet zomaar innemen dus. Gebruik dit kruid alleen onder toezicht van een fytotherapeut/kruidengeneeskundige.
Het blad is fijn en geveerd. Dit wijst op een samentrekkende kracht, op de mens werkt dit juist ontkrampend. Werkzaam bij buikkrampen, opgezette buik, maar ook in geval van migraine of weinig eetlust.

De bloemen zijn fel geel, dit wijst op een ontgiftende kracht op de spijsvertering. De hoekige, omhooggaande stengel, wijst op weerstand en een grote kracht.

Inhoudsstoffen

 • Etherische olie (thujon)
 • Bitterstoffen (tanacetine i en iI)
 • Flavonglycosiden
 • Zuur
 • Hars
 • Vet
 • Melksuiker
 • Carotoninoïden
 • Tanninen
 • Terpenoïden
 • Sesquiterpenen

Thujon is de inhoudsstof die maakt dat deze plant zo bijzonder effectief is bij het doden van parasieten. Echter, de ene plant bevat veel meer van deze stof dan de ander. Deze onvoorspelbaarheid zorgt dat er veel risico is om het kruid in hoge dosering in te zetten bijvoorbeeld om een abortus op te wekken. Een etherische olie hiervan word dus sterk afgeraden. Met name voor het zenuwstel kan Thujon tot ernstige reactie leiden.

Pluk de bloemen in juni tot september, drogen in de schaduw, niet boven de 35 graden. Ook het zaad wordt gebruikt. Ook alle bovengrondse delen kunnen gebruikt worden. Men kan een infuus maken of een tinctuur, het infuus is heel erg bitter van smaak.

Recept tegen hoofdluizen: meng een deel boerenwormkruid met 2 delen appelazijn, doe het in een fles en schud het elke dag gedurende drie weken. zo gauw er luizen zijn doe je het spul op je hoofd en gaat 30 minuten zitten met een plastic afdekking erop. Was je haar daarna. Doe dit twee weken later nog een keer.

Bij een pijnlijke menstruatie: Neem 20 gram gedroogde boerenwormkruidbloemen op een halve liter gekookt water, dit laten afkoelen en lauw zeven. Drink 2 kopjes per dag.

Bij lintworm: Een decoct van de zaden een minuut laten koken in 100 gr. water. Meteen zeven en ongezoet drinken.

Bij draadwormen: 15 gram bladeren en bloemen op 200 gr kokend water
Het infuus warm zeven en meteen ongezoet drinken. Dit kan ook als een lavement worden toegediend.

Mieren, vliegen en motten houden niet van Boerenwormkruid. Leg gedroogd boerenwormkruid op de plaats waar ze omhoog komen dan blijven ze daar voortaan weg. Als er mieren je huis binnenkomen kun je ook boerenwormkruid planten bij die plek. Vroeger werd boerenwormkruid veel in huis gestrooid om vlooien en motten tegen te gaan. In de kattenbak of hondenmand gestrooid zou het ook de vlooien kunnen verjagen. In elk geval een van oudsher bekend insectenwerend middel.

Let op! CONTRA-INDICATIE: boerenwormkruid niet gebruiken tijdens de zwangerschap. Het is namelijk abortus opwekkend (waar het vroeger voor gebruikt werd en klaarblijkelijk soms met dodelijke afloop). Alhoewel het kruid vroeger gebruikt werd bij wormen bij kinderen, is boerenwormkruid absoluut ongeschikt is voor kinderen.